Jan ”Banne” Persson

Från första början spelade Jan “Banne” Persson både fotboll och ishockey i Sölvesborgs GIF respektive Sölvesborgs IK.

– Då höll jag även på med bangolf i Valje Bangolfklubb. Men från att jag var 15 år, då räckte tiden och intresset bara till för fotboll, säger spelaren som under många år var en av profilerna i A-laget hos Sölvesborgs GIF, där han hade en gjuten plats som vänsterback.

“Banne” har presterat cirka 450 matcher i A- och B-laget, och han gjorde sig känd som en duktig fotbollsspelare under många år i A-laget hos Sölvesborgs GIF..

Han var 8-9 år, då det hela började.

– Inledningsvis var det innefotboll med Gustav Gullberg som ledare.

Det är säkert många som inte känner till att han är döpt till just förnamnet Jan. För bland det stora flertalet av hans bekanta är det i det dagliga umgänget “Banne” som gäller.

– “Banne” är ett smeknamn, som jag har haft ända sedan jag var liten grabb. Den som hittade på smeknamnet “Banne”, det var en barndomskompis, som heter Sten-Inge “Gasse” Nilsson. Varför han tyckte att det skulle passa mig bättre att ha smeknamnet “Banne” i stället för mitt riktiga namn Janne, det vet jag faktiskt inte. Det svaret sitter nog bara “Gasse” inne med, fast nu är det ju så länge sedan att Janne blev “Banne” att inte ens “Gasse” har troligtvis svaret.

Han är, född 1957, och började sporadiskt som A-lagspelare i moderklubben 1979. Hans position var till en början som vänsterytter.

– Det var min dåvarande tränare Kjell Gadd som skolade om mig till vänsterback.

– En match som jag minns, det var en landskapsmatch 1983, där övriga Blekinge mötte Mjällby AIF. Den matchen var extra rolig att medverka i. Då var det nämligen många spelare som man tidigare inte hade stött på, vilket var både vad gäller medspelarna och motspelarna.

– Rolig var också upplösningen av säsongen 1981, där det krävdes segrar i de båda avslutade matcherna mot Höör och IFK Ystad för att vara kvar i “trean”. Det lyckades vi gå i land med.

– 1984 var det i stället negativt i slutändan, och vi fick lämna “trean”.

Roliga sommarmatcher var det då Carlton, Fulham, Newcastle, Glasgow Rangers och Saudiarabiens landslag kom till Svarta Led på besök.

– 1988 var mitt sista år hos Sölvesborgs GIF, därefter avslutade jag fotbollen med tre år på Ringaslätt hos Gammalstorps GoIF, vilket var på den tiden då Lars-Göran Håkansson var en legendariskt ledare i den klubb som många SGIF-spelare varvade ned i.

– En rolig händelse, som har fastnat i mitt minne. Det var en match, där jag gjorde ett hattrick på straffar, vilket lär vara sällsynt.

Som fotbollsspelare hade “Banne” bra bra teknik, och hade bra speluppfattning.

– Att jag kunde läsa spelet hade jag stor nytta av, vilket kompenserade att jag är rätt så liten till växten.

Han har kvar fotbollsintresset, och det ska mycket till för att han ska missa en hemmamatch. då Mjällby AIF och Sölvesborgs GIF spelar på Strandvallen respektive Svarta Led.

– Förutom själva fotbollen så brukar jag träffa gamla fotbollskompisar. Lars Olsson, som jag både har spelat fotboll med, och har haft samma arbetsplats med, han är bara ett exempel. Vi brukar sitta tillsammans då vi går på fotboll.

– Dick Andersson och Stefan “Bajdoff” Andreasson har jag också regelbunden kontakt med.

Ungdomsledare det har han också varit hos moderklubben Sölvesborgs GIF.

– Drivkraften var när mina egna barn var med i ungdomsverksamheten hos SGIF. Numera är mina barn vuxna. Jag är alltså inte ungdomsledare i SGIF längre, avrundar “Banne” en stunds trevlig fotbollssnack.