Curt Borgström

Curt Borgström fyller 80 det här året. Då han var 12 år började han med fotboll i Sölvesborgs GIF. Trots att Curt höll uppe med fotbollen från det att han var 18 år tills att han var 23 så hann han ändå vara med omstorhetstiden för SGIF.

– Som pojklagsspelare i SGIF var jag med om att ta ett DM-tecken, vilket i förlängningen ledde till en match mot Kalmar FF, både hemma och borta.

– Då vi spelade matchen, där uppe, då hade Kalmar FF en allsvensk match mot Råå, som hade Sölvesborgaren Sven-Olle Malmberg i laguppställningen. Det kan inte vara svårt att tänka sig att vi SGIF-are kände stolthet över att spela en förmatch direkt före en allsvensk fotbollsmatch.

På Curt Borgströms skoltid fanns det en lärare med namnet John Hernborg, och denne hade ett stort engagemang i KFUM Sölvesborg, som hade pingis på programmet.

Därför var det både logiskt och naturligt att jag provade på pingis, vilket varade ett tag.

Även fotbollen varade endast ett tag, i varje fall till att börja med. Under åren 1954-58 gjorde Curt Borgström ett uppehåll för att intresset för motorcyklar hade vuxit i storlek, och det fanns då inte längre tid över för fotbollen.

Nystart

Men 1959 började Curt Borgström spela fotboll igen, och han hade det tydligen lätt för fotbollssporten, då han gick direkt in i A-laget efter det 5-åriga uppehållet.

– Jag hade dock varit med mycket i fotbollen. Både före och efter skolan, och bland många skolkompisar, som exempelvis “Putte” Ågren, vilken jag minns speciellt.

– Vi i SGIF harvade i Blekingefyran i många år. Det var först, då vi fick Adolf Vogel som tränare, då det blev riktig skjuts på det.

Match av kategorin, som du aldrig glömmer?

– Vi besegrade Nybro IF på Svarta Led med 8-2. Det vore ju konstigt om jag kunnat glömma den matchen.

Curt Borgström var med om att vinna “trean”, och de dramatiska turerna krig “Saltöfemman“, och han spelade under de två fösta åren i “tvåan”.

– I samband med det tredje året i tvåan”, då Bo Dahlberg blivit lagledare efter ett benbrott. Men tyvärr så bröt han benet igen, och jag fick en förfrågan om att ta över, och så blev det. Och då var ju den aktiva perioden över naturligtvis.

Inbiten fotbollsälskare

Numera har Curt Borgström koll på hemmamatcherna för både Mjällby AIF och Sölvesborgs GIF på Strandvallen respektive Svarta Led.

– Då träffar jag mina gamla fotbollskompisar som Rune Hagström och Putte Persson.

Som den fotbollsbitne gentleman Curt Borgström är så missar han sällan spännande och sevärda fotbollsmatcher på TV.

– När Arsenal och Barcelona spelar matcher, som går på TV, då missar jag sällan deras matcher, avrundar Curt Borgström.