Bröderna Svensson

Bröderna Svensson var länge ett begrepp, och det både som spelare och tränare inom fotbollen i Sölvesborg och på Listerlandet.
Det handlar om storebror Gustav, 39 år, och lillebror Johan, 34 år.
Men allting har sin tid, och nu har Gustav Svensson varvat ned i småklubben Tosteberga/Nymölla IF, och Johan Svensson är den här fobollssäsongen helt utanför allt vad fotboll heter. Och det om man bortser hans eventuella medverkan i åskådarrollen.

– Tosteberga/Nymölla har flera goda sidor. Många ideella arbetar för föreningen. Fast givetvis är denna förening betydligt mindre än SGIF, som framför allt har en stor ungdomsverksamhet. Vilket väl är den största skillnaden mellan de båda klubbarna, säger Gustav Svensson. SGIF kommer alltid ligga mig varmt om hjärtat, tillägger han.

– Jag känner ingen saknad av fotbollen. Nu har jag många andra intressen som får ett större utrymme, säger Johan Svensson.

Vann allt
gustav_svenssonSölve BK hade fortfarande ungdomsverksamhet på menyn, då Gustav var 6 år, och hans fotbollskunnige pappa, den store entusiasten Stig-Bertil “Stickan” Svensson hade ett betydelsefullt finger med i spelet när ungdomarnas aktiva fotbollsverksamhet rullade igång.
Efter det gick jag till SGIF, där spelade jag med bland annat Martin Eliasson, Martin Hedlin och Markus Lavergren.
– Framgångar saknades inte. Vi deltog i serier, och i en hel del cuper, där vi triumferade.

Den fem år yngre brodern Johan Svensson kom in i fotbollen, då Sölvesborgs GIF hade helt tagit över ungdomsfotbollen i Sölvesborg.
johan_svensson– Vi ställde upp med ett jättebra lag, och vi vann allt vi ställde upp i. Vi har varit ett av det mest framgångsrika ungdomslaget i SGIF:s historia.

Testade lyckan
Även Gustav Svensson testade förmågan hos Mjällby AIF.
-Jo, jag spelade ju också några år med MAIF, vilket var åren från 13 till 20. Samtidigt hade jag flera kompisar i SGIF, som exempelvis Henrik Thorén, Stefan Maltestam, Niklas Johansson, Jonas Nilsson och Ola Axelsson.

– När jag kom tillbaka till Sölvesborgs GIF, då var Thomas Eklund tränare hos SGIF och man låg i division III

– Anledningen att jag lämnade Mjällby AIF, det var att jag kände mig överflödig, och ibland fick jag inte spela alls, och hamnade i stället på läktaren.

Omstart och nystart
Han fick börja om lite grand från början, då han kom hem till SGIF.
– Jag fick inledningsvis spela i B-laget, och sitta på bänken i A-laget. Men detta varade endast en kortare tid. För efter ett tag var jag ordinarie i A-laget, där jag gjorde 12 säsonger och det blev 268 matcher i A-laget.

Bra minnen från tiden i SGIF?
– Under Roger Petterson som tränare fick jag vara med om att kvala från IV:an till III:an. Det var riktigt roligt att uppleva detta med sina SGIF-kompisar.

– Ännu roligare var det 2004 och 2005, då vi under Marek Skurczynskis ledning gick från IV:an till II-an på kortast möjliga tid.

Små marginaler
Som seniorspelare var Johan Svensson med om att hos Mjällby AIF trilla på tröskeln tre år i rad i ambitionen att nå allsvenskan, under åren 1999-2001. Vilket var först i en avgörande seriefinal mot BK Häcken, och därefter kvalmatcher mot först BK Häcken och sedan IFK Norrköping.
– Det sved en hel del att vara så nära utan att nå ändra fram. Jag var en av tre unga spelare som anfallare. De båda andra var Marcus Ekenberg och Christian “Chippen” Wilhelmsson.

– Desto roligare var det säsongen 2009, då vi med Peter Swärdh som tränare, äntligen tog steget upp.

Värvningskarusell
Fast glädjen var inte evig för Johan Svenssons del.
– De sista åren blev jag bänknötare i Mjällby AIF, och det var inget jag var van vid.

– Mjällby AIF värvade mer än tidigare. Klubbens tidigare signum fanns inte längre, nämligen att satsa på egna talanger, och talangfulla spelare från närområdet.

– Efter att jag under 2012 hade varit utlånad till Kristianstads FF, så gjorde jag mina två sista fotbollssäsonger hos Sölvesborgs GIF, där jag var spelande hjälptränare.

Nu när du har hamnat utanför fotbollen, har du då kvar kontakten med någon eller några av dina kompisar från din tidigare aktiva fotbollstid?
– “Eken” (Marcus Ekenberg) är fortfarande en jättebra kompis, och det har han alltid varit.

Annonser