PG Lindh

Ett gott minne kompletterat med ett par ambitiöst förda klippböcker…
…det väcker många roliga episoder till liv, då vi sitter på Böckmans Konditori i Bromölla en rejäl stund för en intervju med den legendariske, förre Sölvesborgs GIF-målvakten
PG Lindh.
Det var från året 1967 tills en bit in på 1970-talet, som den i år 73-årige Bromölla-bon representerade det svart-vita laget, som på PG:s tid regerade som det bästa fotbollslaget i Blekinge.
PG Lindh är född i det Bromölla, där han alltid har varit bosatt, och det var förstås hos Ifö/Bromölla han inledde fotbollskarriären.
Från första början hade PG även sysslat med tennis, badminton och bandy.
– Som en ung grabb sysslade jag med allt som hade med boll att göra. Den stora fördelen var att jag är född med bollsinne.
– När jag blev senior, då var det Sven-Erik Knutsson, som var A-lagsmålvakt, men då vi skrev 1964 var det dags för mig att ta över.
Två år senare, 1966, då värvade Ifö/Bromölla Stig Hallberg från Svängsta, som då hade spelat allsvensk fotboll hos Helsingborgs IF några år.
– Jag förstod naturligtvis att Ifö/Bromölla inte värvade Stig Hallberg för att ha honom som back up och reservmålvakt.
Ifö/Bromölla anade naturligtvis att PG Lindh skulle söka sig vidare till någon annan och en attraktiv klubb.
– Vi ska inte hindra dig, men gå bara inte över till Sölvesborgs GIF lät det.
1-årsfall
PG Lindh hade dock stark vilja, och visste vad han ville. Med andra ord blev det SGIF, men Ifö/Bromölla kontrade med att göra PG Lindh till ett 1-års fall. Vilket innebar att han inte spelade någon fotboll alls under 1966. Men jag tränade med SGIF. När denna säsong var över, först då skickade Ifö/Bromölla in övergångspapperna.
– På pappret blev jag inget 1-årsfall, men i praktiken blev jag det.
Hatmatch med publikinvasion
– Min debut-match med SGIF, det var mot IFK Kristianstad, som var indirekt inblandat i striden kring “Saltö-femman”, därför var den här matchen lite grand en hatmatch, och planen var vi inte de bästa kompisar.
Matchen slutade 0-0, och serien löpte vidare. Då det var ojämnt antal lag i serien, vilket gjorde att vi stod vi över den sista omgången. I den näst sista matchen hade vi i SGIF en bortamatch mot IFK Kristianstad. För deras del var det en ödesmatch, som var tvunget att vinnas för att inte bli nedflyttade. Men det blev IFK-arna, då vi vann den match, där Sture Nylander gjorde 1-2, vilket var vårt segermål. Detta var en stormatch, som lockade över 5.000 åskådare.
Lurade IFK-ledarna
Nämnda match föregicks av “tjyv och rackarspel”. Hans “Håsa” Sjöholm hade inte spelat vår förra match mot IFK Ystad, och var inte med i truppen som åkte ifrån Sölvesborg till Kristianstad. “Håsa”, boende i Kristianstad höll god min i elakt spel, och promenerade till Idrottsplatsen tillsammans med en ledare i Kristianstad. Väl inne på Idrottsplatsen försvann “Håsa”, och han dök aldrig upp på läktaren bredvid IFK-ledaren. I stället hade han tagit vägen till omklädningsrummet för SGIF, där han värmde upp i smyg. Han klädde alltså om till den match, det aldrig hade varit någon tvekan utan att han skulle medverka i.
Inte populära
1-2 resultatet betydde prestige-seger för Sölvesborgs GIF  och nedflyttning till “trean”  alltså för IFK Kristianstad. Just då var inte Hans “Håsa” Sjöholm och Sture Nylander särskilt populära fotbollsspelare i sin hemstad, Kristianstad.
– Fotboll går ut på att vinna, och det gjorde vi, säger PG Lindh, som drog sitt strå till stacken genom att släppa in endast ett mål, vilket var ett mål färre än kollegan i IFK Kristianstad.
Hög trivselfaktor
Som målvakt var PG Lindh en “på linjenmålvakt”, och sådan väldigt reaktions-snabb. Hans styrka, det var förstås på närskott.
Vad drev dig som Bromölla-bo att vara målvakt sju kilometer norrut hos Sölvesborgs GIF.
– En härlig trivsel, och ett bra fotbollslag.
Upplevelse
Efter den aktiva karriären har fotbollsintresset levt vidare för PG Lindh, som med hjälp av TV:n kollar den allsvenska fotbollen.
Och så gillar han Chelsea över allt annat.
– Jag har varit på Stanford Bridge en gång, och det var en upplevelse för livet.
– När EM gick i Österrike för några år sedan. Då reste jag dit med en kompis här från Bromölla. Vi hade nöjet att se Sveriges båda gruppspelsmatcher mot Grekland och Spanien, berättar PG Lindh som avslutning vid vårt trevliga fotbollsmöte på Böckmans konditori i Bromölla.
Annonser