Pelle Carlsson

Ett lag som har  varit med snart i 100 år har naturligtvis haft många stora profiler i sina laguppställningar. Utan att ha gjort någon ranking, då är det naturligtvis svårt att undvika “Pelle” Karlsson, vars dopnamn är Stig-Gunnar, men som allt sedan barndomen inte har kallats för något annat än “Pelle”.
Precis samma sak är det för “Pelles” tvillingsyster, som fick ett liknade smeknamn.
Det är alltså namnet “Pelle” Karlsson, och ingenting annat som gäller för denne store fotbollsprofil, som hade en 17-årig bana som fotbollsspelare i olika klubbar.
I sin långa fotbollskarriär var det Sölvesborgs GIF, som dominerade.
– Jag var hos SGIF i 10 år, det var de absolut bästa åren, under mina många fotbollsår, säger denne store fotbollsprofil, som inledde sin fotbollsbana i Gringelstad, som geografiskt hör memma mellan Everöd och Gärds Köpinge.
Efter 5 år hos Vilan hade Sölvesborgs GIF, och då hade den store ledarprofilen Kjell Magnusson, fått upp ögonen för “Pelle” Karlsson.
– Jag vill inte säga att jag var trött på Vilan,  men jag var sugen på att prova något nytt, och SGIF gjorde ett gott intryck på mig, och så blev det.
Sölvesborgs GIF kunde glädja sig åt en spelare, som kunde sätta skyttekung på sitt CV.
Stor skyttekung
“Pelle” Karlsson vann den interna skytteligan i 8 av 10 år.
“Pelle” Karlsson vann seriens skytteliga i 3 av 10 år.
Så var hans relativa facit under den 17-åriga banan som senior-fotbollsspelare.
– Ett roligt minne från fotbolls-matcher med SGIF, det var när vi besegrade Vilan med 8-1, och jag stod för 4 av målen.
– Det var det motsatta i en match mot Bromölla, där jag också gjorde 4 mål, men vad hjälpte det. För Bromölla tog hem det hela, och vann matchen med 5-4
Trivsel
Stannar man som en firad fotbollsspelare i en och samma klubb i 10 år, då är det förstås som så att den spelaren har känt stor trivsel i denna klubb.
– Jag trivdes jättebra, det var ett nöje att spela fotboll med SGIF.
Din största upplevelse med SGIF?
– Vi mötte Halmstads BK i Svenska Cupen, och publikintresset var så stort att det blev tvunget att skjuta på matchen i 25 minuter. VI gjorde en bra match, och hade 1-1 efter full tid. I förlängningen tog deras allsvenska erfarenhet het ut sin rätt, och det blev HBK-seger med 1-3.
Hade du några förfrågningar, då du var i SGIF, och det från större klubbar?
– Gais ville låna mig, den hösten då SGIF vann “trean”, och GIF Sundsvall ville värva mig året efter. Dessa anbud rann dock ut i sanden. Det blev ingenting av detta, och bra var nog det, man vet ju vad man har, men aldrig vad man får.
Hur varvade du ned från fotbollen?
– Det tog sju säsonger innan jag var färdig med fotbollen, och nedvarvningen. Först två säsonger med Tosteberga, samma tid med Österslöv och Vånga, där jag var spelande tränare, och allra sist en säsong  med Kamp.
Vart tillbringar du det mesta av fritiden utanför Bromölla?
– Jag åker till Tosteberga, där sönerna spelar fotboll, och jag passar gärna barn-barnen under matcherna.
Från att ha haft en lägenhet i Bromölla blev det därefter flytt till ett hus i Valje. Efter fyra år i Valje byggde “Pelle” Karlsson den villa i Bromölla, där han fortfarande bor.
– Det passade bra, då jag hade ett jobb som renhållningsarbetare, och det med Bromölla kommun, som arbetsgivare. Något som jag inte håller på med längre, då jag är pensionär, men min stora och långvariga erfarenhet gör ju att jag har möjligheten att stötta upp mina båda söner Jesper och Hampus, som har tagit över denna renhållningsfirma.
Äpplet brukar ju inte falla så långt från päronträdet.
Och så var det ju även här…
Annonser