Thomas Åkesson

A-lagsdebuten kom för Thomas Åkesson, då SGIF spelade i “gamla tvåan”, med bortamatch i Landskrona mot Atleten, då han började som avbytare.
Anledning till hans inhopp och A-lagsdebut, det var att Hans “Håsa” Sjöholm blev skadad, och Thomas Åkesson fick gå in som mittback.
– Lite nervös var jag, men det gick ändå ganska bra, säger han. Men matchen, den fick vi stryk med, och det blev 2-1 till Atleten.
Thomas Åkesson är fotbollsfostrad i Sölvesborgs GIF, men han är född i skånska Everöd, som han med familjen lämnade då han var fem år.
– Lite spontanfotboll, det spelade jag i Everöd innan jag blev Sölvesborgare.
Ett tidigt minne från ungdomsfotbollen, det är en resa till Munchen.
– Jag följde med vår målvakt Leif Persson, då denne skulle ned och provspela med 1860 Munchen.
– Ett annat och tidigt minne var då jag fick en klocka, och hade kallats upp till klubbstugan. Anledningen att jag fick en klocka, det var för att jag hade varit ambitiös och träningsflitig. Den positiva känsla jag hade då, den glömmer jag aldrig.
Nummer 1
Någon tvekan att fotbollen var nummer ett för Thomas Åkesson, det fanns det aldrig.
Men på den tiden, då Thomas Åkesson var i skolåldern, då sysslade han också med friidrott, och grenar som kula, höjd, längd och löpning.
– Att jag hade anlag för friidrott, det var det väl ingen större tvekan om. För gymnastikläraren Rolf Lindèn sökte ofta upp mig, då det var match till exempelvis mot Gränum.
Riktiga debuten
Den inledande debuten i A-laget för Sölvesborgs GIF, det var mot Atleten, som tidigare har nämnts i den här texten.
– Den “riktiga” debuten, och spel i startelvan, det var mot IFK Kristianstad i en div. III- match på Svara Led.
– ”Ta det lugnt, det här kommer att gå bra”, sa min dåvarande lagkamrat, och den betydligt äldre Ove Lundin, den dåvarande lagkaptenen. Lugnt gick det, och vi vann den matchen, och det derbyt.
– Ett annat bra fotbollsminne, det har jag från en DM-final mot Högadals IS, där vi vann med 5-2.
Vilka positioner har du upprätt på?
– Jag har varit ytterback, mittback, och center. Den svåraste motspelaren, det var då jag spelade mittback, och jag hade Bromöllas Mikael “Micke” Persson som motståndare. “Micke”, han var en väldigt duktig forward.
Mjällby AIF var motståndare. Vilket var 1976,  då laget från Lister gick rakt igenom “trean”.
– Jag agerade mittback, och vi i försvaret fick jobba stenhårt i den match som slutade 1-1. En konstig match var den mot Bromölla, där vår anfallare Stigh-Gunnar “Pelle” Karlsson gjorde 4 mål, men ändock, vann Bromölla med 5-4 hemma på deras egen plan, Strandängen.
Bara höstmatcher
De sista fotbollsåren för Thomas Åkesson såg ut som så – att han tränade inte på höstarna, han bara spelade. Men då det var dags för fotbollen på våren, då blev han uppringd, och fick frågan om han inte kunde börja igen, vilket han gjorde ett antal fotbollssäsonger…
– Att jag fick lägga träningen åt sidan på höstarna, det var för att jag hade egen firma, och en villa med egen trädgård. Dessutom behövde jag tid med de egna familjen.
Golf är hans stora intresse numera.
– Vi är ett stort gäng som spelar minst två gånger i veckan.
– Jag bor endast 50 meter från Svarta Led. Men jag går dit väldigt sällan, jag har kommit ifrån att se fotboll “live” helt enkelt. Fotboll ser jag numera på TV.
Pensionär
Som 63-åring har Thomas Åkesson blivit tidig pensionär.
– Jag är fortfarande delägare i det företag i golvbranschen, som jag och min bror Stefan startade upp för många år sedan.
– Men naturligtvis är jag beredd att ta mitt ansvar. Om Ekonomigolv behöver arbetskraft, då ställer jag givetvis upp.
Annonser