Bröderna Rehn

Bröderna Göran och Bo Rehn, och det med den bortgångne fadern Sixten i bakgrunden. Dessa tre fotbollsutövare har varit stora fotbollsprofiler i SGIF.
Båda dessa två “Rehn-söner” har provat på elitfotbollen i etablerade storklubbar.
– Vår pappa Sixten, han var bara 46 år vid sin bortgång. Under sitt sista levnadsår tränade vår pappa Sixten SGIF:s a-trupp. Det var väldigt synd att han inte fick uppleva sina söners fotbollskarriärer, säger Göran och Bo, som nu är 68 respektive 63 år.
Göran och Bo har har alltså Sölvesborg GIF som moderklubb, men i bägge fallen gjordes det utflykter som spelare, och det till IF Elfsborg respektive Helsingborgs IF.
När Bo Rehn nådde en A-lagsplats, då var året 1970, och han var 18 år.
– Vi var fem spelare, som samtidigt flyttades upp till A-laget och seniortruppen. Det var Leif Persson, Lars Olsson, Thomas Åkesson och Hans Törnqvist, och jag själv, upplyser han.
– Jag debuterade i A-laget när jag var 15 år, samtidigt som att lagkamraten Sture Nylander var 36 år, inflikar Göran Rehn, som var känd för att ha bra teknik, bra spelsinne, bra skott och kvickfotad.
Skalperade Elfsborg
– Jag har ett bestående minne av en vänskapsmatch mot självaste IF Elfsborg 1964. Boråsklubben hade dagen innan mött Malmö FF, och vunnit med 2-1 på stadion i Malmö. Det hör till saken att Boråsarna ställde upp med samma lag som slog Malmö. SGIF spelade i div. IV vid detta tillfälle. Vi tvålade till Boråsarna med 4-2. Vår dåvarande tränare Adolf Vogel fixade så att matchen blev av. Adolf Vogel var tidigare tränare för IF Elfsborg.
1-årsfall vid återtåg
– Efter första året i div 2 (1967) värvades jag till IF Elfsborg i konkurrens med IFK Göteborg valde jag Boråsklubben. Det fanns bättre förutsättningar för min utbildning i Borås. För mig blev det ett par år i allsvenskan hos IF Elfsborg, där jag blev 1-årsfall då jag skulle lämna för ett återtåg till SGIF. Det handlade förstås om pengar, vilket hade börjat redan då inom fotbollen. Det blev 22 allsvenska matcher under mina två säsonger i Boråsklubben.
Största minnena från tiden i Elfsborg?
– Stora minnen från den tiden, det var den allsvenska debuten mot IFK Göteborg, men också en allsvensk match mot Örebro SK, där “gamle” kompisen och den dåvarande ÖSK-spelaren Jan-Olof Wallgren var med.
Värvades till Helsingborg
I moderklubbens laguppställning fanns även lillebror Bo som hade varit med sedan 1970 men precis som storebror värvades han av en elitklubb.
– Jag fick utbildning vid tullen, och blev värvad till Helsingborgs IF, där bland annat Roger Magnusson fanns, vilken hade köpts hem från Olympique Marseille.
– HIF hade då en engelsk tränare med namnet Brian Birch, som var präglad av den engelska stilen, och att samtliga spelare skulle vara grovjobbare.
– Detta fungerade inte alls med Roger Magnusson, som i förlängningen värvades till Kristianstadsklubben Vilan, där han rönte stor uppskattning.
När återvände du till moderklubben SGIF?
– Det var säsongen 1978.
Vad har du fått anlagen till att vara “krängare”, undrar storebror Göran Rehn?
– Det är ett arv från min pappa, Sixten Rehn. Han krängde försäkringar åt bolaget Framtiden så fort han fick en ledig stund från fotbollen.
Vad beträffar fotbollen, vilka var dina värdefulla egenskaper där?
– Jag var en ettrig back som kunde läsa spelet, och jag var relativt snabb, fortsätter Bo Rehn.
– Tillsammans med min bror, då spelade jag i A–laget hos SGIF 1970-74.
Vad har mer ingått i ditt idrottsintresse?
– Jag har spelat bordtennis hos BTK Lister, där legendariske Mjällby AIF-ledaren Tord Bertilsson höll i trådarna. Men jag spelade också tennis, vilket jag gör fortfarande.
– Jag kör daglig motion med dels armhävningar, samt att jag är ute och cyklar.
Göran Rehn var tidigare elitspelare i bordtennis, numera spelar han tennis precis som lillebror Bo Rehn, men allra mest brinner han för att spela golf, ett intresse som han delar med hustrun Lena.
– Men tyvärr har jag problem med en axel för närvarande, vilket gör att jag måste ligga lågt ännu ett tag, avrundar Göran Rehn vår lilla trevlig pratstund tillsammans med brodern Bo och undertecknad .
Annonser